Notice: Function add_theme_support( 'html5' ) was called incorrectly. You need to pass an array of types. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.6.1.) in /home/turizamp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5831
UG “Jadovnik” – Turistička organizacija Prijepolje
TOPRIJEPOLJE@GMAIL.COM
MENU

UG “Jadovnik”

Udruženje gradjana “Jadovnik-oaza netaknute prirode”, formirano je 2009. kao nevladina i neprofitna organizacija sa sledećim ciljevima:

  • Ishrana i zaštita mileševske kolonije beloglavog supa;
  • Ishrana i zaštita svih retkih i zaštićenih životinjskih vrsta;
  • Uredjenje izvorišta voda na planini Jadovnik i slivu reke Mileševke;
  • Obezbedjivanje uslova za ponovno naseljavanje životinja koje su nestale sa ovog područja;
  • Stvaranje uslova za očuvanje i razmnožavanje ribe pastrmke potočarke u reci Mileševci;
  • Zaštita i očuvanje Pančićeve omorike na lokalitetu Sastavci;
  • Organizovanje planinarskih tura na području Jadovnika i Mileševke;
  • Uredjenje i asfaltiranje puta Prijepolje-Aljinovići;
  • Širenje svesti kod lokalnog stanovništva o zaštiti i očuvanju prirode.

U dosadašnjem radu udruženje je formiralo hranilište za beloglavog supa koji se gnezdi u klisuri Mileševke (druga po broju gnezedećih parova u R. Srbiji). Ova kolonija je stabilna i u proseku broji oko 50 parova. Na ovo hranilište godišnje se iznese oko 35 tona hrane, životinjskog porekla (uginula stoka i meka tkiva).

Pored ovog hranilišta, formirano je i hranilište za mrkog medveda na koje se iznosi biljna hrana-žitarice. Na hranilište za mrkog medveda u toku godine iznese se oko 750 kg žitarica, najčešće kukuruza.

Na samom hranilištu, instaliran je video nadzor uz pomoć koga se budno prati prisustvo životinja na hranilištu. Na ovaj način fotodokumentuje se prisustvo životinjskih vrsta, radi se njihovo izučavanje i pojačana je njihova bezbednost tj. zaštita od mogućeg krivolova.

U blizini samog hranilišta izgradjena je tzv. mala osmatračnica koja služi kao baza video nadzora i objekat u kome može da se boravi odredjeno vreme bez uznemiravanja životinja na hranilištu.

Ujedno ovaj objekat služi istraživačima i fotografima radi pravljenja atraktivnih fotografija. Na 400 m od hranilišta izgradjena je tzv. velika osmatračnica koja je dostupna svim posetiocima, sa koje mogu posmatrati hranilište. U blizini hranilišta uredjen je kamp prostor sa 15 kamp mesta.

U septembru 2017. godine na hranilištu uhvaćen je i “obeležen” sa GPS odašiljačem jedan primerak mrkog medveda, kome je dato ime “Miloš sa Jadovnika”. Ovo je prvi primerak mrkog medveda koji je markiran van NP Tara.

www.ugjadovnik.com