Notice: Function add_theme_support( 'html5' ) was called incorrectly. You need to pass an array of types. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.6.1.) in /home/turizamp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5831
Stećci u Hrtima – Turistička organizacija Prijepolje
TOPRIJEPOLJE@GMAIL.COM
MENU
Stecci u Hrtima

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja u velikom broju ukrašena različitim uklesanim i reljefnim motivima, predstavljaju prvi spomenik kulture ovog grada koji je stavljen pod zaštitu UNESKA.

Na grčkom groblju u Hrtima nalazi se 79 spomenika i to 37 na Gornjem i 42 na Donjem groblju. Upis ovih srednjovekovnih nadgrobnih spomenika na Listu svetske baštine, značajno uvećava turistički potencijal ovog kraja.

Odlukom Skupštine opštine Prijepolje ovo arheološko nalazište na oko 16 km od grada, proglašeno je za kulturno dobro 1984. godine. Nadgrobni spomenici grčkog groblja u prijepoljskom selu, prema mišljenju stručnjaka, predstavljaju jedinstven cvet u Republici Srbiji jer je reč o najviše ukrašenih stećaka na jednom lokalitetu u zemlji.

Inače, u dolini Lima, na teritoriji opština Prijepolje i Priboj poznato je više od 40 srednjovekovnih grobalja sa kamenim nadgrobnim obeležjima.