Notice: Function add_theme_support( 'html5' ) was called incorrectly. You need to pass an array of types. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.6.1.) in /home/turizamp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5831
Srednjovekovni grad Mileševac – Turistička organizacija Prijepolje
TOPRIJEPOLJE@GMAIL.COM
MENU

Srednjovekovni grad Mileševac

Tvrdjava smeštena na strmoj litici na izlazu iz kanjona Mileševke, viševekovni je čuvar nemanjićke zadužbine manastira Mileševe. Ne zna se tačno ko je podigao grad, ali se pretpostavlja da je izgradjen odmah posle zidanja Mileševe 1219. godine.

Prema pisanju putopisca Evlije Čelebije, tvrdjava je imala 12 kula i njen osnovni cilj je bio zaštita manastira i karavanskog puta koji je povezivao Prijepolje i Sjenicu.

U ranom srednjem veku bio je u sastavu srpske države, a posle 1373. godine, kada su posedi Nikole Altromanovića podeljeni izmedju kneza Lazara i bosanskog bana Tvrtka, Mileševac je došao u sastav bosanske države.

Od XVII veka kao ime tvrdjave se javlja termin Hisardžik (od turske reči hisar, što znači tvrdjava). Taj naziv se danas očuvao u imenu sela u čijem podnožju je utvrdjenje i smešteno. Do Mileševca je moguće doći samo sa jugozapadne strane, jer je okomita stena na kojoj je tvrdjava podignuta, prirodno, sa tri strane (istočne, severne i zapadne), zaštićena oštrim liticama.

Očuvani deo tvrdjave nalazi se u nadležnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.