Notice: Function add_theme_support( 'html5' ) was called incorrectly. You need to pass an array of types. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.6.1.) in /home/turizamp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5831
Spomenik 4. decembar – Turistička organizacija Prijepolje
TOPRIJEPOLJE@GMAIL.COM
MENU

Spomenik 4. decembar

U prvom svetskom ratu iz mileševskog (prijepoljskog) sreza učestvovao je  veliki broj muškaraca, odnosno od 1912. do 1918. godine borio se 1627 Mileševac. Evidentirani su i uneti u dokumentaciju po imenu i prezimenu tako da je ovo tačan broj. Medju njima je i 51 dobrovoljac, to su mladji omladinci koje nije obuhvatala vojna obaveza, ali su oni bili uporni da idu u borbu za odbranu slobode. Učestvovali su Mileševci na svim ratištima gde su se vodile krvave borbe za odbranu svoje domovine i bili su poznati kao vrlo smeli, odvažni i hrabri borci – ratnici. U toku ovih surovih borbi poginulo je 614 ratnika. Istoričari su utvrdili da je Mileševski srez odmah posle beogradskih okruga u odnosu na broj stanovnika dao najviše učesnika u Prvom svetskom ratu, dok je na solunskom frontu učestvovalo 217 Mileševaca.

Narod, a pogotovo preživeli ratnici imali su veliku želju da se svim poginulim ratnicima podigne spomenik i tako sačuva od zaborava na hrabre ratnike koji su svoje živote položili na oltar otadžbine.

Spomen piramida je gradjena od bračkog kamena, umetnički izvanredno oblikovan sa finim detaljima, a na vrhu je buktinja što mu daje još lepši izgled. Lociran je na  trgu pred zgradom opštine. Delo je poznatog vajara iz Rijeke Ivana Rendića.

Spomenik je restauiran u Arandjelovcu i ponovo je otkriven marta 2013. godine.  Radove je finansirao Nićifor Aničić, industrijalac iz Južne Afrike, rodjen u Prijepolju.