Notice: Function add_theme_support( 'html5' ) was called incorrectly. You need to pass an array of types. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.6.1.) in /home/turizamp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5831
Muzej u Prijepolju – Turistička organizacija Prijepolje
TOPRIJEPOLJE@GMAIL.COM
MENU
Letnja kulturna scena sa lapidarijumom

Muzej u Prijepolju

Objekat je izgradjen u vremenu 1839-1845. godine. Podignut je za potrebe Ruždije (niže gimnazije u trogodišnjem trajanju, u kojoj se izučavaju predmeti religijskog i svetovnog karaktera).

Zgrada je adaptirana za potrebe Muzeja u kojoj je 1991. godine otvorena stalna muzejska postavka. Ova veoma bogata muzejska postavka kompleksnog tipa obuhvata Odeljenje arheologije, istorije i etnologije, čiju okosnicu čine reprezentativni eksponati sa značajnog antičkog lokaliteta Kolovrat – zlatne naušnice, fibule, staklo i srednjovekovna keramika i kamena plastika manastira Mileševe i Davidovice.

Tradicionalna narodna kultura ovog podneblja prezentovana je primercima nošnje posudja, pokućstva, ćilima, sprava i pomagala za rad s kraja 19. i početka 20. veka.

Svi važni istorijski podaci, bune, ratovi i migracije, prikazani raznim eksponatima, govore o burnoj istorijskoj prošlosti ovog kraja. Muzej u Prijepolju ima status regionalnog muzeja a 2011. godine kandidovan je za najbolji evropski muzej godine.

Poseta Muzeju u Prijepolju omogućava svim ciljnim grupama nezaboravnu šetnju kroz istoriju i upoznavanje sa civilizacijama koje svedoče o nekadašnjim ali i sadašnjim vremenima: Rim, Vizantija, pravoslavlje i islam.

U novoizgradjenom delu Muzeja nalazi se stalna postavka posvećena najpoštovanijem i najpoznatijem Prijepoljcu u svetu – košarkašu Vladu Divcu.

Muzej se nalazi u centru grada (Valterova ulica) i otvoren je svakog radnog dana od 9-17h a subotom od 09-15h.