Notice: Function add_theme_support( 'html5' ) was called incorrectly. You need to pass an array of types. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.6.1.) in /home/turizamp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5831
Memorijalni kompleks ,,Boško Buha” – Jabuka – Turistička organizacija Prijepolje
TOPRIJEPOLJE@GMAIL.COM
MENU
Spomenik Bosko Buha

Memorijalni kompleks ,,Boško Buha” – Jabuka

Jedan od najpoznatijih i najposećenijih spomen obeležja podignutih nakon Drugog svetskog rata, posvećen je čuvenom partizanskom bombašu dečaku Bošku Buhi, koji je u toku Drugog svetskog rata poginuo na Jabučkoj visoravni.

NJemu i svim partizanskim pionirima posvećen je ovaj kompleks koji su 60-ih godina XX veka podigli zajedničkim novčanim prilozima pioniri iz cele bivše Jugoslavije.

Doživeo je veliku ekspanziju 70-ih godina kada su osnovne i srednje škole imale obavezan program posete ovom memorijalnom kompleksu. Početkom 80-ih ovde je otvoren i muzej sa muzejskom postavkom posvećenom deci u NOB-u, koji je bio u funkciji do raspada Jugoslavije.

Spomenički kompleks sastoji se iz spomen doma pionira i omladine „Boško Buha“ sa memorijalnim prostorom, spomenicima, bistama i grobnicama. Gore pomenuti „Muzej pionira i omladine Jugoslavije“, poseduje zbirku oružja, fotografija i drugih dragocenih predmeta iz vremena NOB-a.

Do ovog kompleksa koji se nalazi na 1300 m nadmorske visine, stiže se magistralnim putem Prijepolje-Pljevlja.