Notice: Function add_theme_support( 'html5' ) was called incorrectly. You need to pass an array of types. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.6.1.) in /home/turizamp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5831
Manastir Mileševa – Turistička organizacija Prijepolje
TOPRIJEPOLJE@GMAIL.COM
MENU
Manastir Mileseva

Manastir Mileševa

Osmovekovna Mileševa, dragulj medju svetinjama, svedoči o srpskom i pravoslavnom postojanju na prostorima Raške oblasti. Manastir, koji je spomenik kulture od izuzetnog značaja, podigao je kralj Stefan Vladislav u prvoj polovini 13. veka.

Freske Mileševe se ubrajaju medju najbolja evropska ostvarenja iz ovog doba, a najpoznatija je Beli Andjeo. Upravo ovom freskom se Evropa prvi put predstavila Americi preko satelita u 20. veku.

Manastir, smešten pet kilometara uzvodno od ušća Mileševke u Lim, u narodu je najpoznatiji postao 1236. godine kada je telo prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i državnika Svetog Save preneto u Mileševu iz Trnova.

Samo vek nakon Gutenbergove, štamparija je radila i u Mileševi.

Mileševa je imala dve velike obnove, prvu za vreme patrijarha Makarija Sokolovića i drugu 1863. kada je manastir dobio današnji izgled. Već duži niz godina manastir prima posetioce i turiste u svom novoizgradjenom konaku gde gosti osim prenoćišta dobijaju i priliku da zadju u manastirsku biblioteku i riznicu.