Notice: Function add_theme_support( 'html5' ) was called incorrectly. You need to pass an array of types. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.6.1.) in /home/turizamp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5831
Manastir Davidovica – Turistička organizacija Prijepolje
TOPRIJEPOLJE@GMAIL.COM
MENU

Manastir Davidovica

Crkva posvećena Bogojavljenju podignuta 1281. godine. Zadužbina je monaha Davida, Vukanovog sina, Nemanjinog unuka.

Život u manastiru tekao je normalno sve do turske najezde u ove krajeve polovinom 15. veka. Manastir Davidovica je razoren najverovatnije u vreme Velike seobe Srba pod patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem.

Prilikom arheoloških iskopavanja 1958. godine utvrdjeno je da se pod temeljima crkve nalaze temelji starije gradjevine, najverovatnije rimske bazilike iz 6. veka.

U crkvi je pronadjena grobna ploča koja se na izvestan način vezuje za kneza Vratka, oca kneginje Milice. Otuda i legenda o Davidovici kao grobnoj crkvi braće Jugovića. Legendu je potkrepilo i arheološko istraživanje iz 1997. godine kada je otkriveno osam grobova sa nadgrobnim pločama. Na jednoj od grobnih ploča u natpisu je pomenuto ,,rab božiji Dimitrije, a zovom Vratko”. Ovo je bilo dovoljno da se ime Vratko dovede u vezu sa ocem kneginje Milice i Davidovica prikaže i kao grobna crkva braće Jugovića, čija je tela posle Kosovske bitke tu prenela kneginja Milica.

Manastir je 2,5 km udaljen od magistralnog puta u Brodarevu.