Notice: Function add_theme_support( 'html5' ) was called incorrectly. You need to pass an array of types. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.6.1.) in /home/turizamp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5831
Mahmut begova džamija – Turistička organizacija Prijepolje
TOPRIJEPOLJE@GMAIL.COM
MENU

Mahmut begova džamija

Džamija je podignuta u periodu od 1895 – 1900. godine, na temeljima nekadašnje, dosta manje džamije sa drvenom munarom, koju je sagradila Meva kaduna za svoga muža Mahmut – bega, koja je po njemu i dobila naziv.

Mahala oko džamije se takodje nazivala Mahmut – beg mahalesi. Mala džamija nije mogla zadovoljiti potrebe vernika pa su odlučili da na tom mestu sagrade novu – veću džamiju. Pomoć za izgradnju džamije dale su turske vlasti, ali najveća novčana sredstva dali su sami vernici u prvom redu bogati trgovci, age i begovi.

U džamijskom kompleksu se osim džamije nalaze šadrvan i prostrani harem koji je sav u zelenilu i cveću. U haremu džamije nalazi se šadrvan sa šest česmi, koji je podignut 1929. godine. Do sada je obnavljan više puta.

Nalazi se u centru grada, pored zgrade Prijepoljskog muzeja.