Notice: Function add_theme_support( 'html5' ) was called incorrectly. You need to pass an array of types. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.6.1.) in /home/turizamp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5831
Kurtova jama – Turistička organizacija Prijepolje
TOPRIJEPOLJE@GMAIL.COM
MENU

Kurtova jama

Kurtova jama (pećina) nalazi se u ataru sela Gojakovići izmedju Komarana i Kamene Gore ispod visa Zečija glava na 1200 m nadmorske visine. Po kazivanju meštana, pećina je ime dobila po nemačkom vojniku Kurtu koji je u nju, zbog svoje nesmotrenosti, upao tokom Prvog svetskog rata.

Odaje ovog prirodnog dragulja koga su milionima godina stvarale prirodna mašta i kapi podzemnih voda sve do skora su bile skrivene od oka javnosti.

Po rečima speleologa koji su se spuštali u pećinu lepota Kurtove jame može rame uz rame da stane sa čuvenom Postojinskom jamom i predstavlja biser medju speleološkim objektima u evropskim razmerama.

Pećinski ukrasi su izuzetno očuvani i ne zna se šta je lepše: da li draperije u hodnicima, osam dvorana koje su kao sportske hale ili stubovi koji su visoki i po 15 metara.

Poseban dragulj su tanki stalaktiti debljine samo desetak centimetara i dugi po četiri metra…