Notice: Function add_theme_support( 'html5' ) was called incorrectly. You need to pass an array of types. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.6.1.) in /home/turizamp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5831
Kuća Jusufagića – Turistička organizacija Prijepolje
TOPRIJEPOLJE@GMAIL.COM
MENU

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Gradjena je na brežuljku iznad centra grada, okružena velikom i prostranom baštom. Prizemlje je zidano od kamena, a sprat u bondručnom skeletnom sistemu sa ispunom kamen-dizma.

Prizemlje je služilo za boravak zimi, dok se sprat koristio u toku letnjih meseci. Sadrži elemente hercegovačke kuće sa ovalnim ćoškom. Krov kuće je na četiri vode, vrlo skladan, sa velikom strehom, pokriven ćeramidom.

Sporedni izlaz na spratu omogućavao je da se kuća nesmetano mogla napustiti u slučaju neželjenih posetilaca, što je opšta odlika svih kuća tog vremena. Kompletna kuća sa dvorištem je rekonstruisana čime je vraćen stari sjaj i otvorena je za posetioce uz prethodnu najavu Muzeju u Prijepolju.

Posetioci mogu da razgledaju autentični enterijer begovske kuće u kojem je smeštena i etnografska postavka.