Notice: Function add_theme_support( 'html5' ) was called incorrectly. You need to pass an array of types. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.6.1.) in /home/turizamp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5831
Jadovnik – Turistička organizacija Prijepolje
TOPRIJEPOLJE@GMAIL.COM
MENU

Jadovnik

Planina Jadovnik, kao i Kamena Gora, ubraja se u najlepše planinske predele u zemlji. Vreme kao da je stalo na ovoj 12 km dugačkoj planini, smeštenoj na obodu Pešterske visoravni.

Obronci planine prekriveni su gustom bukovom i smrčevom šumom u kojima je u velikom broju nastanjena retka divljač. Reke Mileševka i Uvac, izviru u podnožju ove prekrasne planine.

Najviši vrh je Katunić, visok 1.734 m, dok je prosečna visina Jadovnika oko 1.500 m. Najvećim delom Jadovnik je prekriven mirisnim livadama i pašnjacima, po kojima su rasute retke kuće podjadovničkih sela – Tičijeg Polja, Svičevića, Stranjana…

Vodopadi reke Sopotnice predstavljaju omiljenu destinaciju gostiju koji ovde borave u letnjim mesecima. Zime su na Jadovniku veoma hladne, sa snegom i do 3 m zbog čega je ova planina u hladnim mesecima izbor planinara, avanturista i onih koji vole zimsko pešačenje.

Na Jadovniku se gaji heljda od koje domaćice ovog kraja pripremaju tradicionalne specijalitete. Područje „Ozren – Jadovnik“, deo dinarskih planina Starog Vlaha, proglašeno je zaštićenim područjem prve kategorije regionalnog, odnosno velikog značaja, kao predeo izuzetnih odlika.