Notice: Function add_theme_support( 'html5' ) was called incorrectly. You need to pass an array of types. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.6.1.) in /home/turizamp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5831
Biblioteke – Turistička organizacija Prijepolje
TOPRIJEPOLJE@GMAIL.COM
MENU

Biblioteke

Biblioteka „Vuk Karadžić“ je javna biblioteka i najstarija ustanova iz oblasti kulture u Prijepolju. Pruža usluge za oko 4.500 čitalaca. Raspolaže fondom koji broji preko 120.000 jedinica gradje profilisanim da zadovolji potrebe najraznovrsnijih korisnika. Pored aktuelnog i bogatog izbora domaće i strane književnosti, fondovi biblioteke obuhvataju naučno-popularnu i stručnu literaturu iz društvenih, prirodnih, primenjenih nauka, kao i informacionih tehnologija i umetnosti.
U okviru elektronske čitaonice korisnicima je dostupan servis KoBSON sa pristupom najznačajnijim stranim naučnim časopisima i bazama podataka. Od 2008. godine Biblioteka je punopravni član sistema COBISS.RS, a od 2016. godine deo je Akademske mreže Republike Srbije.

Programski sadržaji usmereni na popularisanje knjige, čitanja i bibliotečke delatnosti namenjeni su širokoj publici i ogledaju se u organizovanju književnih manifestacija, tribina, okruglih stolova, radionica, literarnih konkursa, kao i naučnih i stručnih programa.

Rad biblioteke organizovan je kroz Opšte odeljenje za odrasle korisnike i Odeljenje stručne knjige, Dečije odeljenje, Odeljenje zavičajnih, posebnih fondova i periodike. U njenom sastavu je ogranak Mesna biblioteka „Stevan Tomović“ u Brodarevu i Mobilni informacioni i komunikacioni centar Infobus (MIKC Infobus) sa stacionarnim punktom pri Službi za psihijatrijske bolesti Opšte bolnice u Prijepolju.

Fond  Zavičajnog odeljenja sadrži vrednu zbirku knjižne i neknjižne gradje koja dokumentuje i baštini sveukupne aspekte života šire teritorije prijepoljskog kraja. Kao posebne celine u okviru ovog fonda čuvaju se legati arhitekte prof. dr Olivera Minića, kulturnog poslenika Branka Zejaka, akademika prof. dr Petra Vlahovića, te poklon zbirke prof. Muhameda Čelebića, ekonomiste Miodraga Dragiše Radovića, a u digitalnoj formi naučni radovi i privatna arhiva dr Munevere Hadžišehović.

Sa ciljem da se omogući što šira dostupnost gradje Zavičajnog odeljenja, u skladu sa razvojem savremenih tehnologija i digitalizacije kulturnog nasledja, formirana je Digitalna biblioteka zavičaja. Čine je kolekcije digitalizovanih  knjiga, novina i časopisa, rukopisa, foto-gradje. Naročita pažnja poklonjena je digitalizaciji štampe kao sveobuhvatnom i autentičnom izvoru informacija o ovom kraju – digitalizovani su brojevi lista Sandžak (1932-1935), Raška (1935-1936), Novi Sandžak (1937-1938), lista Polimlje / Glas Polimlja. Digitalna biblioteka zavičaja razvija se dodavanjem novih sadržaja kako bi se adekvatno i dugoročno doprinelo afirmaciji kulturnog nasledja i svih identiteta sa ovog prostora.

Jedan od zaštitnih simbola prijepoljske biblioteke svakako je njena pokretna biblioteka Infobus (Moblini informacioni i komunikacioni centar), koja je počela sa radom 2003. godine kao projekat Biblioteke „Vuk Karadžić“ i Narodne biblioteke Srbije. Namenjen je svim stanovnicima prijepoljske opštine koji zbog udaljenosti naselja i sela u kojima žive ne mogu da koriste usluge Biblioteke. Pored pozajmljivanja bibliotečke gradje, u okviru Infobusa se realizuju različiti programi. Posebna pažnja poklanja se radu sa decom i učenicima, koji su najbrojniji korisnici usluga Infobusa, i saradnji sa predškolskim institucijama i školama.

biblioteka-prijepolje.rs