Јадовник-потенцијални парк природе

Јужно од Златара, између долина Лима, Милешевке и Међанске реке, налази се планина Јадовник. У процесуирању је проглашење подручја "Озрен- Јадовник" пределом изузетних одлика.

 

Планински простор Јадовника карактеришу пространи пашњаци, ливаде и шуме. Стога и данас на Јадовнику пркосе времену и пустошењу села, колибе и торови у којима чобани лети држе стоку, а планинке припремају од млека бели мрс (сир и кајмак) одличног квалитета. Са јадовничких висова поглед се шири на све стране. Ту су као на длану Проклетије, Бјеласица, Дурмитор, Љубишња, Голија и Златар. Особитост ове планине може се осетити у свако годишње доба. Лети цвеће опојног мириса и ситна зелена трава дају му посебну драж и лепоту. Ливаде и пропланци украшени су смрчом, клеком и буквом. Под јадовничким небом увек се изнова ствара најлепша изложба коју је природа дала и оку даривала. Ваздух је чист и опојан. Лепоту Јадовника треба доживети - уз олује, магле и снегове, на киши и сунцу, по ветру и магли. Зими понекад снег напада и преко три метра и на Јадовник треба ићи само са добрим познаваоцима ове планине. Смештајни капацитети се могу наћи у подјадовничком селу Сопотница.

 

 

DSCN1787  DSCN2173

Тичије поље, село Милаковићи - живи етно музеј

Природне реткости планина Јадовник и Озрен уводе Вас у најлепшу галерију коју је природа осликала. Село Тичије поље, смештено подно планине Озрен, измамиће Ваш осмех, пружити Вам спокој и подарити крила. Куће саграђене у духу народне архитектуре биће Ваше станиште, а широка поља Ваше узлетиште. И даље, хоризонт се са једне стране шири према Сопотници, а са друге стране преко узбудљивог кањона реке Дубочице.

За оне који желе да побегну од градске свакодневнице и нађу себи мир, Тичије поље је више него идеално место.

DSCN2184  DSCN2185

DSCN2251  DSC 0505

DSCN2209  DSC 0518

DSC 0509