Река Лим

Пријепољски крај је пун разноликих природних лепота и реткости; од планина које су богате шумама, потоцима, пашњацима, лековитим биљем, преко речних долина, кањона, пећина, извора слатке и минералне воде, предивних пејзажа, до творевина људског рада и времена.

 

Кањон Милешевке - еко бисер

Јединствен предео са културно-историјско-споменичким комплексом од изузетног значаја. Предео је до данашњих дана остао непознат већини житеља Србије.

Од изворишта тока до средњовњковног града Милешевца, река Милешевка је усекла долину познату под називом „кањон реке Милешевке“.

Оно што чини посебно обележје је дивљина, суровост, врлетност, дубина (местимично и преко 300 метара) чије се стране готово вертикално спуштају према речном дну.

Над стеновитим коритом Милешевке, уздиже се стасита и вижљаста реликтна биљка-Панчићева оморика. Она опсењује својом издашношћу и угаситим зеленилом које удахњује живот планинског краја.

Јединствена и ретка врста птица у свету-Белоглави суп, круже над кањоном као поносни владалац висина. Наизглед неприметни, остављају утисак господара дивљих и питорескних предела овог дела Србије.

Почетком прошле јесени од старости је пао и највећи црни бор у Србији, у народу назван као Савин бор. Пола миленијума је живео у Хисарџику, недалеко од манастира Милешева. И за овог старца су биле везане легенде и разна веровања мештана. Мада је у приданку био дубоко засечен ради луча, последњих година мештани му нису прилазили, а око њега су се плеле разне приче и веровања. Нико није чуо његов пад и још му нико не прилази, чак ни шумари. И овај бор је био законом заштићен.

Река Лим

То је једна од најлепших река Србије. Извире из Плавског језера и тече дужином од 174 километра. Њена највећа клисура је између Добракова и Бродарева. Важнији грдови кроз које протиче су: Андријевица, Беране, Бијело Поље, Пријепоље и Прибој, а код Вишеграда се улива у Дрину заједно са Рзавом.

Река Лим је интересантна и по томе што се на малом простору налазе значајни туристички потенцијали. У њој се смењују природни објекти дивље романтике, високих литица, сивог и голог кречњака, клисура и кањона, водопада, извора и врела, језера, пећина и питомих котлина, станишта биљних и животињских врста, трагова древних насеља историјских и културних споменика: цркви, манастира, средњовековних утврђења, некропола и џамија које је у пејзажу долине оставила цивилизација човека.

Лим са обилном количином воде, повољном температуром (лети око 20 степени) и богатством разновсне рибе пружа повољне услове за рекреацију, кајакаштво и сплаварење.