Традиционална "Лимска регата"

Јуна 2000-те године у склопу својих активности „ПСК“ (Планинарско- скијашки клуб Коловрат) организовао је прво сплаварење на Лиму од Плава до Пријепоља у трајању од четири дана. Прва етапа: Плав - Беране, друга етапа: Беране - Бијело Поље и трећа етапа: Бијело Поље -Пријепоље. Регата се одржавала од 16 до 18 јуна.

Учешће у првој регати узело је 56 људи, махом планинара из Београда , Новог Сада, Лајковца, Бијелог Поља и Пријепоља. Сплаварило се са половичном опремом за сплаварење и гуменим војним чамцима. Упознајући се са чарима и буковима Лима одлучили смо да наставимо са акцијом тако да је регата почела да се одржава сваке године и прешла је у традицију. Та манифестација има спортско -туристички карактер и одржава се задње седмице месеца маја где учешће узима све већи број људи како из градова на обалама Лима тако и рафтери из целог региона и иностранства. Букови Лима постали су чувени и ван оквира наше земље, међу којима можемо истаћи „Тифран мали и велики“, „Куманички бук“, „Ћамилов бук“ и деоница Плав - Мурино која никог не оставља равнодушним. За Лим можемо слободно рећи да је постао носилац развоја рафтинга и сплаварења код нас у Србији и Црној Гори. 

 regata2 regata3

Опис

Спуст започиње од извора Лима из Плавског језера до ушћа реке Милешевке у Лим, на деоници дугој од 130 километара. Манифестација окупља сплаваре из целе Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, жељне адреналина, дружења и добре забаве, којих је из године у годину све више.

Ова манифестација поприма све веће размере и даје значајан допринос развоју екстремних спортова који је у Србији у експанзији.

Сплаварење траје три дана. Прва етапа је Плав – Беране, друга етапа Беране – Бијело Поље, трећа етапа Бијело Поље – Пријепоље.

Традиционалну "Лимску регату" организују рафтинг клубови из Плава, Андријевице, Берана, Бијелог Поља и Пријепоља уз подршку Туристичких организација.

О реци Лим

Река Лим настаје у подножју Проклетија као отока из прелепог Плавског језера на 999 м надморске висине.Њена највећа клисура је између Добракова и Бродарева .Тече дужином од 174 км и протиче кроз Плав,Андријевицу,Беране,Бијело Поље,Пријепоље,Прибој и Рудо..У подножју Медвеђе свој пут завршава као притока Дрине.Река Лим интересантна је по томе што се на малом простору налазе значајни туристички потенцијали.У њеном току смењују се клисуре и кањони,високе литице сивог кречњака ,водопади, извори и врела, пећине и питоме котлине,станишта биљних и животињских врста.Лим са обилном количином воде,повољном температуром (лези око 20˚Ц) и богатством разноврсне рибе пружа повољне услове за рекреацију,кајакаштво ,сплаварење и рафтинг.Од 2000 –те године ,када се укључује у понуду сплаварење,река Лим је привукла велики број заљубљеника речних изазова. Туристичка организација Пријепоља у сарадњи са локалном туристичком агенцијом нуди организоване дводневне програме под слоганом „За твој савршен дан“ у којима се уз обилазак Сопотнице нуди и рафтинг Лимом.

ЕУРО КУП - 2007. и 2008. године

По први пут у Србији  се 2007 године одржаo Европски куп у рафтингу и регионална лига. Наутичком клубу Лиман, као оснивачу регионалне лиге, поверена је организација исте. Од стране званичника Светске рафтинг федерације одобрено је организовање Европског купа на истом такмичењу, чиме овај догађај поред регионалног има и Европски значај.

По оценама стручњака река Лим задовољава све потребне услове за организовање такмичења. Различита конфигурација терена дозвољава организовање свих дисциплина у рафтинг спорту  ( слалом, спуст, спринт и „ head to head “  ) што је реткост у свету и обично се у зависности од терена организује по нека од ових дисциплина. Евро куп се  одржаo по правилима Светске рафтинг организације и такмичиlo се у мушкој и женској конкуренцији.

Локација главног такмичења била је смештена у Куманици, недалеко од града. По оценама такмичара, судија и гостију, ЕУРО КУП је успешно организован обе године, такмичење је прошло у најбољем могућем реду. Организација је била на високом нивоу. Учествовало је тридесет екипа из Европе и велики број гледалаца и гостију из бивше СФРЈ.

regata4 regata5