Знаменитости римског периода

Трагове о животу становништва пријепољског краја можемо пратити од праисторије до наших дана. На простору овог краја и средњег Полимља пронађено је, откривено, проучавано и проучено мноштво покретног и непокретног археолошког материјала који припада различитим периодима људске цивилизације.

 

Посебно је интересантна Римска некропола на локалитету „Дворине“ на Коловрату из првог столећа римске владавине. Остаци споменика сведоче о домородачком, романизованом становништву, које је прихватило достигнућа римске културе. Реч је о граду у коме су боравили угледни царски достојанственици високог ранга. Истраживања указују на постојање значајног пута који је водио лимском долином и укрштао се на Коловрату са Дубровачким друмом.

Римска некропола на Коловрату још се истражује и према ономе што је до сада откривено научници закључују да је овај крај доживео просперитет у трећем веку нове ере, када је био важан привредни, трговачки, културни и административни центар у римској провинцији Далмација.

Камен плоча у Избичњу

natpis nekropola

Камен плоча у Избичњу је у процесу распадања, те ју је потребно адекватно заштитити. На каменој плочи у Избичњу, недалеко од Пријепоља, уклесан је натпис који у преводу значи:

„Сва ова с много труда подигнута здања која гледаш: бедеме храмове, куће, фонтане, стаје, атрије, купатила, све то, уз Христову помоћ, за неколико година подиже, епископ Стефан, за владе цара Јустинијана."