Средњевековни градови

На излазу из кањона Милешевке, са леве стране, у подножју села Хисарџик, налазе се остаци зидова некадашњег средњовековног града Милешевца.У раном средњем веку био је у саставу српске државе. После 1373. године, када су поседи Николе Алтромановића подељени између кнеза Лазара и босанског бана Твртка, Милешевац је дошао у састав босанске државе и заједно са манастиром Милешева ушао у састав поседа Сандаља Хранића.

 Град је био заштита Милешеви, а истовремено заштита и чувар трговцима и караванима који су , из Приморја, на путу за српске тргове, Македонију, Бугарску и Турску овуда пролази. Захваљујући повољном географском положају након пада под турску власт 1465. године постаје турска војна база.

Са леве стране Милешеве, изнад града Милешевца, налази се Савина пећина, у којој се налази извор. Верује се да се вода пред грешником или свађалицом укрива, да је могу дохватити само они који нису грешни. Пред пећином је у камену остала Савина столица. До извора се може доћи са северозападне стране кречњачког масива само уз велику опасност. У народу се верује да та вода има нека исцелитељска својства.

Средњовековни град Ковин

Девет километара северозападно од Пријепоља, на левој обали Лима, налази се средњовековни град Ковин, у литератури познат као Јеринин град.

Турски период оставио је велике трагове не само  у прошлости већ до данас. Од турског освајања крајем 15. века, па до 1912. године Турци су подигли више архитектонских објеката од којих су неки уништени, а неки и до данас стоје.

Некропола стећака у селу Хрта

У селу Хрта налази се средњовековна некропола Грчко гробље из 14. и 15. века са каменим надгробним обележјима у облику украшених плоча и сандука.Овакав тип споменика у долини река Лима и Дрине у стручној литератури се називају стећци,тако да се и археолошко налазиште Грчко гробље означава као некропола стећака.

Некрополу чине Горње гробље на узвишеној природној главици чији је топоним Губице и у подножју, 100 м југозападно од Горњег, налази се Доње гробље које је настало на мањем, праисторијском тумулу. Обележја су клесарски обрадјена са посебном пажњом и занатским умећем. Посебну специфичност чини 18 споменика са уклесаним орнаменталним мотивима који су приказани појединачно, као на пример мач, или у комбинацији два и више мотива као што су таласасте линије, кругови мањих и већих димензија, коцентрични кругови, цик-цак линије, уже, круг са уписаним крстом или аркаде на бочним површинама три висока сандука.

У близини Грчког гробља је локалитет Кулине, где су се некада видели остаци зидова. Могуће да су  људи, који су сахрањени на некрополи под стећцима живели унутар овог мањег утврђења.