Споменици из ослободилачких ратова

Српско-турским ратом 27.октобра 1912.године, Јаворска бригада ослободила је Пријепоље од турске владавине која је трајала више од 400 година. О борби српског народа  за ослобођење од вековног турског ропства сведоче бројни споменици.

 

Споменици палим и умрлим јунацима у ратовима 1912-1918

Посвећен свим борцима који су дали своје животе у борби за ослобођење од турске власти. Налази се на тргу испред зграде Општине Пријепоље  и представља најстарији и  најлепши споменик, који је уметнички изведен. Извајао га је од брачког мермера  чувени хрватски вајар Иван Рендић. Представља значајно уметничко и вајарско дело.

ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ

Након Првог и Другог светског рата у Пријепољу  и Средњем Полимљу остали су значајни споменици који говоре  о великом страдању српског народа и антифашистичкој борби против нацизма и фашизма.

Споменик "4. децембар"

4 decembar

Један од најзначајнијих  битака у току Другог светског рата  на овим просторима одиграла се  4.децембра 1943.год у Пријепољу, између немачке војске  и партизанских снага. У каменој згради  бивше аустроугарске  болнице  налазило се око 400 бораца Прве шумадијске бригаде, коју су изненада напале јаке немачке снаге. У крвавој и жестокој борби, готово цела партизанска бригада  је била уништена. У историји  је забележено да је Пријепољска битка најтежи пораз партизана у коме је у једном дану погинуло више од  400 бораца. Након Другог светског рата у рушевинама болнице  подигнут је монументалан споменик  вајара Лојзе Долинара, који симболише отпор у Пријепољској  бици.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Меморијални комплекс "Бошко Буха" Јабука

boko buha

Посвећен је  чувеном  партизанском бомбашу Бошку Бухи, који је у току  Другог светског рата  погинуо на Јабучкој висоравни. Њему и свим погинулим  партизанским пионирима  посвећен је овај  комплекс који  су 60-их година  20.века  подигли  заједничким новчаним  прилозима  пионири бивше  Југославије. Доживео велику експанзију  70-их година  када су основне  и средње школе  имале обавезан програм  посете овом  меморијалном комплексу. Из тог разлога, почетком 80-их  година отворен је  музеј са музејском  поставком посвећеном деци НОБ-а, који је функционисао  до почетка 90-их година када је дошло до распада Југославије. Од  тог времена до данас  меморијални комплекс  Бошко Буха  на Јабуци  постао је неправедно  заборављен  и изван школских програма и екскурзија. Данас се налази у стању тихог пропадања, заборављен од државе и друштва. До овог комплекса који се налази на надморској висини од 1300 метара, стиже се  магистралним путем Пријепоље-Пљевља.