Јабука

Јабука се налази на средини пута између Пријепоља и Пљеваља, на 1.300 метара надморске висине. Пуна је цветних ливада и четинарских шума. Нема ни једног стабла јабуке. Име је добила по томе што су се некада овуда надметали витезови Сандаља Хранића и "кроз прстен јабуку стрељали".

 

Више...

Мостови Балкана

Смотра изворног стваралаштва балканских народа одржава се на селу Јабуци у непосредној близини Пријепоља. Учесници долазе из Бугарске, Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије. Програм фестивала чине песме (посебно старо традиционално полифоно певање диафоног типа), као и други облици вокалног извођења заступљени у традицијама народа са подручја земаља одакле извођачи долазе, инструментална свирка на различитим типовима традиционалних инструмената, игре, плесови, обредни обичаји.

Више...

Тичје Поље

Подно планине Озрен, на близу 1.500 метара надморске висине, свило је своје гнездо Тичије поље. Ово место, 12 километара удаљено од Бродарева, представља живи етнографски музеј. Као да је на почетку 21. века нико из маште за оним што је некада давно била – стварност.

 

Више...

Уметничка колонија Милешева

Колонија је симпозијалног карактера и највише времена уметници проводе у обиласку  културно-историјских знаменитости  овог краја као што су: манастири Сопоћани, Ђурђеви ступови, Петрова црква (Нови Пазар), Свети Никола (Прибојска бања), Свете Тројице и Велика џамија (Пљевља), Куманица, Давидовица, Милешева где уметници и проводе највише времена (испред фреске Белог Анђела и Светог Саве)

Више...

Сопотница

Сопотница се налази у југозападном делу Србије. Удаљена је око 315 км од Београда и 17 км југоисточно од Пријепоља. Налази се на око 1000 метара надморске висине. У изворишном делу река прави небројене мање водопаде са којих се вода сакупља у три већа тока. Водопади који од њих настају најатрактивнији су, а високи су преко 20 метара.

 

Више...

Кањонинг

Музеј у Пријепољу основан је 1990. године са комплексном музејском збирком, у чијем саставу су: Музеј пионира и омладине Југославије на Јабуци, код Пријепоља, Кућа Јусуфагића и Кућа Веселичића.

Постоји неколико изузетно добрих кањона на простору општине Пријепоље. Најлепши су кањон Милешевке и Дубочице. Стазу у кањону реке Милешевке, Планинарски Клуб ''Камена Гора'' је маркирао и могу га посећивати туристи, али због тежине стазе и безбедности туриста нужно је ангажовати планинарског водича.

Више...

Камена Гора

Камена Гора је најлепше село у пријепољској општини, на надморској висини од 800 до 1496 метара. Удаљено је од града двадесетак километара. У процесуирању је проглашење Камене Горе пределом изузетних одлика.

Више...

Спелеологија

На простору општине Пријепоље постоји велики број спелеолошких објеката занимљивих за истраживање. Најлепша је свакако Куртова јама. У Пријепољу нема уређених пећина за посете туриста. За све информације обратити се  Туристичкој организацији Пријепоља и Планинарском Клубу  ''Камена Гора''.

Више...

Река Лим

Пријепољски крај је пун разноликих природних лепота и реткости; од планина које су богате шумама, потоцима, пашњацима, лековитим биљем, преко речних долина, кањона, пећина, извора слатке и минералне воде, предивних пејзажа, до творевина људског рада и времена.

 

Више...

Спортско пењање

У алпским земљама Европе, половином деведесетих година, алпинисти којима је специјалност била пењање сувих стена техником слободног пењања (free climbing, где није дозвољено коришћење пењачке опреме за напредовање, већ она служи само за осигурање у случају пада), почели су развијати нову дисциплину која је убрзо добила назив "спортско пењање".

Више...

Доживљај села

Боравком у пријепољским селима, можете осетити чари нетакнуте природе и традиције.

Пријатна и свежа клима, мириси цветних ливада, реке, мир и тишина, лов и риболов, сплаварење, кајакаштво, алпинизам, планинарење, купање, шетња, спорт, забава, здрава храна, гостопримство људи значајни су комплекси туристичких мотива за развој сеоског туризма.

Више...

Параглајдинг

Параглајдинг је један од најмлађих ваздухопловних спортова и један од најлакших и најједноставнијих начина да остварите свој сан о летењу. Овај спорт се интезивно развија и шири у последњих петнаест година и све више узима маха у спортском ваздухопловству и оутдоор активностима.

Више...

Јадовник-потенцијални парк природе

Јужно од Златара, између долина Лима, Милешевке и Међанске реке, налази се планина Јадовник. У процесуирању је проглашење подручја "Озрен- Јадовник" пределом изузетних одлика.

Више...

Лов и риболов

За ловни туризам од значаја је крзната дивљач: вук, дивља свиња, лисица, зец и куна, којих има у шумама Дервенте, Јадовника, Равне Горе, Прибојене, Црног Врха, Јабуке, Бабина, Побјеника, Шербетовца, Златара и Лисе. Од пернате дивљачи познате су: јеребице на локалитету (Ћупова стена, Вијенац на Јадовнику, Савин Лакат), Тетреб (Равна Гора, Прибојна, Црни Врх и Златар), Голуб (гривњаш)  у средњем висинском појасу.

Више...

Кањон Милешевке

МИЛЕШЕВСКИ КРАЈ

Манастир Милешева (споменик културе од изузетног значаја)

„Ништа што је Ђото створио не може се поредити са лепотом Анђела из српске краљевске задужбине, манастира Милешеве“ - Артур Еванс 1883. год.

Више...

Рафтинг

Река Лим настаје у подножју Проклетија као отока из прелепог Плавског језера на 999 метара надморске висине. Њена највећа клисура је између Добракова и Бродарева. Тече дужином  од 174 км и протиче кроз Плав, Андријевицу, Беране, Бијело Поље, Пријепоље, Прибој и Рудо. У подножју Медвеђе свој пут завршава као притока Дрине.

Више...

Гостун

У близини граничног прелаза између Србије и Црне Горе, а у плодној долини Гостунске реке, смештено је село Гостун. Тик уз магистрални пут, коритом реке "трасиран" је пут који води у оазу мира. Тај мир не ремете, већ оплемењују, чекетала воденице поточаре и обиласци остатка Јуковића куле. Са блиским окружењем – Лимом, кањоном Дубочице и манастиром Куманица, Гостун представља примамљиву туристичку дестинацију.

Више...

Камповање

Камповање је краћи боравак у природи, током кога кампери одлазе ван цивилизације. Најчешће се користе шатори, камп - приколице или само вреће за спавање. Камповање је као рекреативна активност постала популарна у 20. веку, а свој континуитет наставља и даље.

 

Више...

За Пријепоље у цвећу

Акција за Пријепоље у цвећу подстакнута је идејом оплемењивња и улепшавања стамбених и јавних простора у Пријепољу са циљем подизања свести грађана о заштити животне средине и квалитету живота у уређеним просторима. Такмичи се у категоријима: најлепше уређен балкон и најлепше уређено двориште.

 

Више...

Брдски бициклизам

Бициклизам је један од спортова који ангажује највећи број мишића нашег тела. Планински бициклизам је спорт у коме се бициклом вози преко тзв. „offroad“, односно путева као што су шуме, брда, планине, колски путеви, паркови, пољане. За то се може користити планински бицикл или хибридни бицикл. Заједничко свим брдским бициклима су широке гуме са крампонима, широке и ојачане цеви рама и суспензија на предњој виљушци.

Више...

Фестивал писаца за децу

Фестивал одржава се у оквиру дечје недеље, првог викенда октобра. Гости на фестивалу су деца И њихови учитељи из Пожеге, Бање Врујци, Осечине, Ужица, као И представници куће БИГЗ из Београда и Загреба.

Више...

Пешачење у природи

Ако волите шетњу по природи, Пријепоље је право место за вас. Нуди више локација за шетњу, на којима можете упознати и друге благодети овог краја. Приуштите себи одмор од градске буке и смога и уживајте у чистом ваздуху, прелепој природи.

 

Више...

Куп Пријепоља у спортском риболову

Обзиром да имамо идеалне услове, најлепшу реку, изузетан географски положај, организован је Куп Пријепоља у спортском риболову, са жељом да ово традиционално такмичење прерасте у риболовачки центар спортског такмичења на карти Србије а касније и шире. Општинска организација спортских риболоваца „Лим“ у сарадњи са Туристичком организацијом Пријепоље организује ово такмичење на риболовачкој стази испод кафане Порт – Саид на Потпећком језеру.

Више...

Манастири и цркве

Манастир Куманица

Црква посвећена Св.Арханђелу Михаилу, настала је највероватније у 14.веку и представља изузетно поштовано култно светилиште. Помиње се у 15., 16., и 17., веку, када је била један од култних и духовних  центара у Средњем Полимљу. Запустео је највероватније у 18. веку ,када су из њега однете мошти Григорија Куманичког. У Старим српским записима и натписима пише да су  се приликом рушења манастира раздробиле мошти Григорија Куманичког на честице.

Више...

Куп у параглајдингу "Драгослав Дивац"

Један од оснивача и првих такмичара Параглајдинг клуба „Бели Анђео“ из Пријепоља, био је Драгослав Дивац. Он је у свом спорту за кратко време постигао врхунске резултате. Као да му је Бог подарио висине , од сопствене 2 метра, личног рекорда у скоку у вис 2,12 метара, рекорда МОСИ игара од 2,02 метра па до преко три хиљаде летова параглајдером, пленио је окружењем а противнике „натерао“ да га цене и поштују.

 

Више...

Манастир Милешева и Бели Анђео

Манастир Милешева 

Град на Лиму и Милешевки израстао је у крилу манастира Милешеве, славне задужбине краља Владислава, другог сина краља Стефана Првовенчаног и унука Стефана Немање. Зидао ју је 1218-1219.год. у питомој долини, пет километара узводно од ушћа Милешевке и Лима. Живописана је у трећој деценији 13. века. пре него што је ктитор стекао краљевску круну(1234).

Више...

Мед је лек за дуг век

Промотивно-продајна изложба "Мед је лек за дуг век" одржава се сваке године у Пријепољу, уз подршку општине Пријепоље, Туристичке организације Пријепоље и донатора, а изложбу организује Удружење пчелара општине Пријепоље.

Више...

Средњевековни градови

На излазу из кањона Милешевке, са леве стране, у подножју села Хисарџик, налазе се остаци зидова некадашњег средњовековног града Милешевца.У раном средњем веку био је у саставу српске државе. После 1373. године, када су поседи Николе Алтромановића подељени између кнеза Лазара и босанског бана Твртка, Милешевац је дошао у састав босанске државе и заједно са манастиром Милешева ушао у састав поседа Сандаља Хранића.

Више...

Лимски дарови

На обалама река Лима и Милешевке гостима нуди атрактивно сплаварење Лимом, узбудљиву клисуру Милешевке. Наше реке Лим и Милешевка су водени жиг Пријепоља. Тај жиг је покренуо и оверава манифестацију „Лимски дарови“ која граду доноси и јединствену пријепољску зетовијаду, Лимски котлић, пријепољску регату, турнир у бич волеју.

Више...

Знаменитости римског периода

Трагове о животу становништва пријепољског краја можемо пратити од праисторије до наших дана. На простору овог краја и средњег Полимља пронађено је, откривено, проучавано и проучено мноштво покретног и непокретног археолошког материјала који припада различитим периодима људске цивилизације.

 

Више...

Спортско туристичка манифестација "Скокови у воду - меморијал Пајо Потежица"

Туристичко-спортска манифестација се одржава сваке године у августу месецу .Манифестација се одржава на најлепшој Лимској плажи – Петровац на Лиму , која је удаљена око 10 километара од Пријепоља.

Више...

Знаменитости исламског периода

Џамија је подигнута у периоду од 1895-1900. године, на темељима некадашње, доста мање џамије са дрвеном мунаром, коју је саградила Мева кадуна за свога мужа Махмут-бега, која је по њему и добила назив. Махала около џамије се такође називала Махмут-бег махалеси. Тако мала џамија није могла задовољити потребе верника па су одлучили да на том месту саграде нову - већу џамију.

Више...

Традиционална "Лимска регата"

Јуна 2000-те године у склопу својих активности „ПСК“ (Планинарско- скијашки клуб Коловрат) организовао је прво сплаварење на Лиму од Плава до Пријепоља у трајању од четири дана. Прва етапа: Плав - Беране, друга етапа: Беране - Бијело Поље и трећа етапа: Бијело Поље -Пријепоље. Регата се одржавала од 16 до 18 јуна.

Више...

Католичка црква

Крајем 19. века  моћна Аустроугарска монархија долази на обале Лима и на овим просторима  се осетио утицај нове цивилизације. После Турске империје, Пријепоље  пада под  аустроугарску власт, и неко време  је  у Пријепољу владала двојна управа. На десној обали Лима владала је Турска, а на левој аустроугарска монархија.

 

Више...

Комаранске кошије

Први мај

„Комаранска кошија“ је наставак некадашњих сватовских трка коња које су пролазиле овим крајевима водећи младу, а најбржи добијали дарове. Кошија окупља хиљаде грађана околних градова са севера Црне Горе и Босне и Херцеговине и најављује нове садржаје.

 

Више...

Споменици из ослободилачких ратова

Српско-турским ратом 27.октобра 1912.године, Јаворска бригада ослободила је Пријепоље од турске владавине која је трајала више од 400 година. О борби српског народа  за ослобођење од вековног турског ропства сведоче бројни споменици.

 

Више...