Камена Гора

Камена Гора је најлепше село у пријепољској општини, на надморској висини од 800 до 1496 метара. Удаљено је од града двадесетак километара. У процесуирању је проглашење Камене Горе пределом изузетних одлика.

Над Каменом Гором доминира вишестолетни бор. Он симболизује дугогодишњи живот овдашњих горштака. Под његовом капом многи Каменогорци прегурали су стоту. Камена Гора представља прави природни резерват. На њеном простору има преко сто водом богатих извора. Само из подножја брда Прибојна извире преко тридесет јаких врела.

Камена Гора је између два светска рата била званично проглашена за ваздушну бању. Походе је многи трагачи за лепотом и доживљајем. Надлећу је параглаједери, спелеолози се спуштају у бројне бездане и пећине, планинари походе њене висине...

У Каменој Гори показују и доказују да лепота и памет могу да иду заједно. Житељи „горе на камену“ гостима врата свог дома с топлином отварају и уз природне благодети издашно нуде тако вредно гостопримство. Поред приватног смештаја Камена Гора нуди смештај у комфорној шумској кући, власништву Србијашума, приватни ресторан где се нуде специјалитети домаће кухиње, стазе за планински бициклизам.

 

dimitrije g 6601 a Dragan Bosnic  dimitrije g 6604

 

DSC 0523  DSC 0721

Камена Гора је већ постала препознатљива дестинација на туристичкој мапи Србије. Природа јој је даровала лепе пејзаже и благу климу, а њени становници „питому нарав“. Уверите се у то. Уградите свој каменчић у мозаик који се прави у „гори на камену“. Под будним оком Светибора.

Село Светог бора: за ваш добар ЕКГ најбољи је КГ.

Ко једном открије бајковите чари 'горе на камену', њима се увек враћа.

Легенда о бору са Камене горе

-ТАЈНА СТАРОГ БОРА-

Од памтивека је бор био култно дрво наших крајева. Старији људи су, да не би узалуд у уста узимали божије име, често знали рећи „Бора ми“. Често је био веза са неком личношћу или догађајем из прошлости. Не заобилази га ни народна медицина – народни лекари су од борове смоле правили лек за сваку рану.

Са друге стране Лима, изнад Пријепоља, налази се Камена гора. На планини је истоимено насеље, а на једном од висова, који доминира изнад села и целом планином, расте бор. Разгранат, на осами, делује величанствено. Кажу да је стар бар четири столећа, а преци људи који данас живе на Каменој гори дошли су однекуд у ове крајеве пре 350 година. Предходни житељи су напустили планину педесетак година пре њиховог доласка.

Која мука их је натерала да напусте овај предивни крај, знају само они, али и стари бор на осами. Стара прича вели да су пре свог одласка у стаблу бора направили рупу и у њу оставили поруку. Ту су објашњени разлози њихове селидбе. Рупа је затворена цепом, а смола и годови су учинили своје. Тајна староседелаца Камене горе ће заувек остати у срцу бора.

Људи с планине уважавају ово култно стабло и ни шишарку са њега не би скинули. Поштују његове године и тајне...

Драган Боснић

DSCF3951  selo Sinisa Ratkovic

selo Sinisa Ratkovic  Selo Sinisa    Ratkovic

starac i bor 2581  Svetibor se ogleda u Snegu i magli

torbica 6631  zlatarski sir 01

DSC 0652  DSC 0669