Грчко гробље

Културно добро STEĆCI – MEDIEVAL TOMBSTONES уписано је 15. јула 2016. године на Листу светске баштине. Ову одлуку једногласно је донео Комитет за светско наслеђе који је четрдесети пут заседао у Истанбулу.

Пројекат међудржавне серијске номинације стећака представници 21 чланице Комитета за светско наслеђе оценили су са великим уважавањем наше сарадње на међудржавном нивоу, а посебно су похвалили добар пријем у локалним заједницама. Истакли су изванредни историјски, културни, а посебно духовни значај стећака.

Археолошко налазиште Грчко гробље у Хртима је први споменик културе у Пријепољу који ће бити под заштитом УНЕСКА. Одлуком Комитета на листи је укупно 28 некропола и то 20 из БиХ, по 3 локалитета из Србије и Црне Горе и 2 из Хрватске. Уз Хрта из Србије су номинована два са локалитета Мраморје из Бајине Баште.

Стећци у Хртима су редак пример средњовековног гробља чија су надгробна обележја у великом броју украшена различитим уклесаним и рељефним мотивима. На Грчком гробљу у Хртима налази се 79 споменика и то 37 на Горњем и 42 на Доњем гробљу. Ово је ретко гробље у западној Србији чија су надгробна обележја у великом броју украшена уклесаним мотивима. На 18 споменика налазе се разнолики мотиви: крст уписан у круг, хералдички мотиви – штит са грбом, представе мача, јелен, бордуре од валовите линије с розетама или у виду ужета. 

Сахрањивање под стећцима у Србији је обављано током 14. и 15. века, а у долини Лима познато је више од 40 средњовековних гробаља са каменим надгробним обележјима - стећцима. Гробља са стећцима најбројнија су на територији Босне и Херцеговине, западне Србије, северне Црне Горе и југоистичне Хрватске, па се на простору централног Балкана налази око 70 000 стећака непроцењиве археолошке вредности.

Пројекат заједничке номинације средњовековних камених надгробних обележја за Листу светске баштине покренут је на иницијативу министара културе БиХ, Хрватске, Црне Горе и Србије, 2009. године, а две године касније предлози све четири државе уврштени су у прелиминарну Листу светске баштине.